App zegt wanneer je van bus moet stappen

De Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn gaat de reizigers via een nieuwe mobiele applicatie waarschuwen wanneer ze moeten afstappen. De reizigers die de app gebruiken, kunnen via hun smartphone bovendien zien over hoeveel minuten ze aan hun bestemming zijn. Daarvoor maakt de applicatie gebruik van de gps-positie van de bus. De toepassing is handig voor slechtzienden en blinden, zegt De Lijn in een persbericht.

Via de app kunnen reizigers hun eindhalte ingeven. Drie minuten voor ze daar arriveren, krijgen ze een verwittiging binnen via hun smartphone. Bovendien geeft de app ook de volgende haltes, met de mogelijke verbindingen, en de bijhorende reistijd weer. Door het gebruik van de gps-positie is de informatie aangepast aan de reële reistijd.

De nieuwe app verschilt met de huidige routeplanner van De Lijn. Maar als de testperiode goed verloopt, dan wordt de toepassing in de bestaande reisinfo-app geïntegreerd tegen de start van het nieuwe schooljaar in september 2015, zegt woordvoerder Tom Van de Vreken.De nieuwe app is de komende dagen beschikbaar voor Android en het Apple-besturingssysteem iOS.

Spoorwegmaatschappij, NMBS, biedt in de NMBS- en Railtime-applicatie ook de mogelijkheid om een alarm in te stellen. Maar dat is niet gebaseerd op de reële reisinfo. Wel kan je verwittigd worden indien een trein vertraging zou hebben, verduidelijkt woordvoerster Frieke Neyrinck van de NMBS.