Relschoppers betoging weer vrij

Drie mannen, die onder aanhoudingsbevel geplaatst waren na de nationale betoging van 6 november, zijn door de Brusselse raadkamer vrijgelaten onder voorwaarden. Dat melden hun advocaten. Het drietal mag onder meer niet deelnemen aan nieuwe betogingen. De drie waren vorige week donderdag opgepakt nadat ze door de Brusselse politie geïdentificeerd waren als relschoppers. Twee van hen, Antwerpse dokwerkers, ontkennen dat ze zich tijdens de betoging misdragen zouden hebben. De derde, een student, geeft toe dat hij stenen en een vuilnisbak gegooid heeft.

Volgens de drie advocaten is het onderzoek naar hun cliënten ook al afgerond en heeft het Brusselse parket zelfs al zijn eindvordering opgesteld, waarin het naar alle waarschijnlijkheid de raadkamer zal vragen om de drie door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Een datum voor die procedure voor de raadkamer is er nog niet, maar die zou niet lang op zich laten wachten.

Bij de rellen die de betoging ontsierden, raakten een honderdtal agenten gewond, werden elf voertuigen in brand gestoken en 62 anderen beschadigd. De politie pakte die dag al 43 relschoppers op, twee van hen gerechtelijk. Eén van die twee, die vier agenten zou verwond hebben, kreeg een rechtstreekse dagvaarding en verschijnt op 19 december voor de correctionele rechtbank. De tweede, die vijf agenten verwond zou hebben, werd voor de onderzoeksrechter geleid en aangehouden.

Vorige week donderdag pakte de Brusselse politie dan nog eens 12 mensen op. Drie van hen kregen een rechtstreekse dagvaarding voor 4 december, een vierde een rechtstreekse dagvaarding voor 16 januari en vijf mensen werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter, van wie er drie door de onderzoeksrechter werden aangehouden en twee vrijgelaten onder voorwaarden.