Dossier Vakbondsacties

Vakbondsactie legt Antwerpen lam

De vakbonden hebben vandaag Antwerpen plat gelegd. Met een provinciale 24-uursstaking in de provincies Antwerpen, Limburg, Henegouwen en Luxemburg voeren ze actie tegen de regering-Michel. In Antwerpen werden zware veiligheidsmaatregelen genomen, uit angst voor rellen zoals in Brussel op 6 november. Sinds vanochtend vroegt ligt de haven zo goed als volledig stil. Grote incidenten bleven tot nu toe uit.

De vakbonden organiseerden in de Antwerpse haven vier grote stakingspiketten bij de containerterminals, twee op elke oever. Ook alle toegangswegen werden afgesloten. Alleen veiligheidspersoneel werd toegelaten tot de haven, al de rest moest terugkeren. Daarnaast werd ook aan verschillende bedrijven actie gevoerd, zoals aan de Katoennatie van Fernand Huts. Chemiebedrijf BASF werd ook volledig afgesloten door actievoerders.

Ook in het stadscentrum zelf werd actie gevoerd. Zo werden enkele kruispunten geblokkeerd. De politie is massaal ter plaatse, maar stelt zich verdoken op om niet te provoceren.