4 op 10 chauffeurs willen opfrissing

Heel wat oudere bestuurders geven toe dat ze, wat de verkeersreglementen betreft, best een opfrissingscursus kunnen gebruiken. Uit een enquête van een grote bandenfabrikant blijkt dat heel wat ervaren chauffeurs niet zo zeker zijn over hun eigen rijkunsten. 

Op een slipcursus werden ouders uitgenodigd met hun zoon of dochter. Veel ouders maken zich namelijk zorgen als hun kind de gladde baan op moet deze winter, maar ze willen zelf ook nog graag wat bijleren. Uit een enquête blijkt dat 44 procent van de ervaren chauffeurs denkt dat ze niet zouden slagen moesten ze nu opnieuw hun rijexamen moeten afleggen. 

"Het zou moeilijk zijn om opnieuw te slagen. Ik heb bepaalde gewoontes aangekweekt en ik ben niet meer zo goed op de hoogte van wat ze aanleren op de rijschool.", klinkt het bij een van de ervaren chauffeurs. 

Volgens Greet Willekens van bandenfabrikant Goodyear is de helft van de ervaren chauffeurs voorstander van een verplichte opfrissingscursus. "Dat is zeker goed nieuws. Maar veel andere chauffeurs zeggen dat het dagelijkse rijden voldoende is en dat dat volstaat om ervaring en gewoonten aan te houden." 

Uit de enquête blijkt ook dat kinderen al van jonge leeftijd de slechte rijgewoontes van hun ouders overnemen. "Nog snel door het oranje licht rijden, iets te snel rijden door de bebouwde kom, nog snel een smsje lezen. Het zijn dingen die kinderen later normaal vinden als ze beginnen rijden", aldus Willekens.