34.100 bezoekers op Dag van Wetenschap

De vierde editie van de Dag van de Wetenschap heeft zondag 34.100 mensen op de been gebracht in Vlaanderen en Brussel. Op 86 locaties waren er 489 verschillende activiteiten waarbij wetenschap, technologie en innovatie in de schijnwerpers gezet werden.

In heel Vlaanderen openden universiteiten, hogescholen, wetenschappelijke instellingen, bedrijven en doe-centra zoals Technopolis de deuren om hun wetenschappelijke en technologische kennis te delen. Er waren allerhande activiteiten, bijvoorbeeld workshops, lezingen, demonstraties en rondleidingen.

Bij een "online massa-experiment", uitgewerkt door professor Johan Wagemans van de KU Leuven, werd ook naar de werking gepeild van het kortetermijngeheugen van de Vlaming, aan de hand van een beelden- en een woordenreeksen. Aan de test namen 14.139 mensen deel. "Uit de resultaten blijkt dat de Vlaming met een gemiddelde score van 86% nog goed kan onthouden", klinkt het  in een persbericht. Uit de test bleek ook dat mensen beter beelden kunnen onthouden dan woorden.

De Dag van de Wetenschap is een initiatief van de Vlaamse overheid, gecoördineerd door Technopolis uit Mechelen. "Ik ben blij dat de Dag van de Wetenschap opnieuw duizenden jongeren in aanraking heeft gebracht met de soms onverwachte praktische toepassingen van al die wetenschap in ons dagelijks leven. Dit prikkelt zonder twijfel de nieuwgierigheid van velen", zegt Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters in het persbericht. Hij bezocht zelf het Felix Archief in Antwerpen en woonde er een workshop paleografie bij.