"Techniek naar alle kinderen brengen"

Zaterdagochtend heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits in Zedelgem het STEM Academie Netwerk gelanceerd. Dat netwerk wordt gecoördineerd door Technopolis en moet alle buitenschoolse techniekactiviteiten in Vlaanderen bundelen. De initiatieven bereiken bijna 7.500 kinderen.

Het project heeft als doel om nog meer kinderen kennis te laten maken met wetenschap en techniek. Daarom worden de bestaande initiatieven zoals de volkssterrenwachten, de WiWeterClubs en de Kinderuniversiteiten samengebracht binnen een netwerk.

Het gaat in totaal om een 40-tal zogeheten STEM Academies die meer dan 200 initiatieven inrichten. De activiteiten zijn gespreid over ruim 110 gemeenten. Technopolis neemt de coördinatie van het netwerk op zich, met de ondersteuning van het departement onderwijs en vorming.

"Dat de STEM-Academies nu samen plannen, nadenken en communiceren over hun aanbod, zal vast en zeker bijdragen tot een nog betere spreiding over alle Vlaamse regio's, een doelgroepenbeleid en zorg voor alle leeftijdsgroepen. Het doel is dat elk kind in Vlaanderen de kans heeft om aan STEM-activiteiten deel te nemen in de vrije tijd en in de eigen buurt", aldus minister Crevits.

Zondag zullen geïnteresseerde jongeren tijdens de Dag van de Wetenschap al kunnen kennismaken met 19 activiteiten van de STEM Academie.