Rechter Veurne nu zelf voor de rechter

Yves Vanmaele, de voormalige onderzoeksrechter van Veurne, moest zich vanmorgen voor de eerste kamer van het Hof van Beroep in Gent verantwoorden voor afpersing. De feiten werden tijdens de zitting snel geherkwalificeerd tot oplichting. Het OM vorderde een celstraf van drie maanden met uitstel. Vanmaele had eerder een aflevering van Telefacts over de wanpraktijken in de rechtbank van Veurne proberen te verbieden.

Vanmaele werd eind 2013 verdacht van corruptie nadat een cannabisboer had bekend dat hij de beslissing van de onderzoeksrechter had kunnen afkopen. Hij werd vervolgens in verdenking gesteld van heling, afpersing en valsheid in geschriften. De rechter ontkende alle aantijgingen met klem.

In juni vorig jaar besliste de Gentse parket-generaal om Vanmaele enkel te  vervolgen voor afpersing. Omdat hij op het ogenblik van de feiten nog in dienst was als onderzoeksrechter, komt de zaak onmiddellijk voor het Gentse Hof van Beroep. 

OM vordert celstraf met uitstel

Tijdens de zitting herkwalificeerde het Openbaar Ministerie de feiten tot oplichting. Vermaele zou misbruik van zijn positie hebben gemaakt om kunstenaar William Sweetlove drie beelden af te troggelen . "Van een onderzoeksrechter, meer nog dan een gewone burger, mag men verwachten dat men zich onpartijdig opstelt in dat soort zaken", aldus het OM. Net omwille van die feiten werd een celstraf van drie maanden met uitstel gevorderd voor Yves Vanmaele.

Verboden Telefacts

Yves Vanmaele was ook het hoofdonderwerp van de veelbesproken uitzending van het VTM-magazine Telefacts. Vanmaele had in april een eenzijdig verzoekschrift ingediend waardoor de reportage in eerste instantie verboden werd. VTM tekende verzet aan tegen de zaak en mocht de reportage toch uitzenden. Daarin getuigden meerdere mensen over de omkopingspraktijken bij de rechtbank in Veurne en de rol van onderzoeksrechter Vanmaele.

Bekijk hier nog eens integraal de 'gewraakte' aflevering van Telefacts van 29 april 2014