Foutje: Duizenden examens hertellen

De examencommissie voor het ingangsexamen (tand)arts moet na een arrest van de Raad van State 2.667 ingangsexamens hertellen. Dat meldt het Laatste Nieuws. Het arrest komt er na een klacht van één studente. Zij had een punt te weinig gekregen op haar ingangsexamen.

De vrouw uit Sint-Katelijne-Waver werd aanvankelijk gebuisd op haar ingangsexamen voor (tand)arts in augustus, maar hoopte op een correctie bij een herdeliberatie in september. Ze kwam namelijk slechts een half punt te kort om geslaagd te zijn. De herdeliberatie kwam er na klachten van meerdere studenten over drie vragen op het examen.

Hoewel de vrouw in kwestie op één van die drie vragen goed geantwoord had, werd ze toch niet opgevist door de examencommissie. Die commissie had bij de herdeliberatie namelijk beslist die specifieke vraag te schrappen uit het examen en geen punten toe te kennen.

De 18-jarige studente liet het daar niet bij en trok naar de Raad van State om de beslissing van de examencommissie aan te vechten. Die gaf haar gelijk en haar buis is nu opgeschort ‘bij uiterst dringende noodzakelijkheid’.

Extra punt voor geschrapte vraag

De beslissing van de Raad van State heeft gevolgen voor alle gebuisde studenten want in het arrest staat ook dat alle deelnemers aan het ingangsexamen een extra punt krijgen voor de geschrapte vraag. Of die nu correct, fout of helemaal niet beantwoord werd.

Het is daardoor dat de examencommissie de 2.667 examens van alle gebuisden moet hertellen. Zij krijgen allemaal een punt extra door het arrest van de Raad van State. Hoeveel studenten daardoor alsnog aan de studies geneeskunde mogen beginnen, is vooralsnog onduidelijk. Maar er zullen zeker nog studenten zijn die slechts een half of een heel punt tekortkwamen om geslaagd te zijn.