Koningin Fabiola (86) overleden

Koningin Fabiola is op 86-jarige leeftijd overleden. Fabiola was sinds haar huwelijk met koning Boudewijn in 1960 33 jaar lang koningin van ons land. Wanneer haar man in 1993 stierf, behield ze haar titel van koningin. Fabiola sukkelde al enige tijd zwaar met haar gezondheid. Ze overleed in kasteel Stuyvenberg in Brussel.

Fabiola werd geboren in Madrid op 11 juni 1928 in een adelijk gezin. Ze was erg katholiek en wou aanvankelijk zelfs in het klooster treden. Later verloofde ze zich dan toch met koning Boudewijn. Op 15 december 1960 traden ze in het huwelijk in de Brusselse Sint-Goedelekathedraal. Voortaan ging doña Fabiola door het leven als koningin Fabiola.

Ondanks vele zwangerschappen bleef het huwelijk kinderloos. Fabiola verloor zeker vijf kinderen in een miskraam. Het koppel kon dan wel geen kinderen krijgen maar beschouwden alle Belgische kinderen als die van hun.

Wanneer koning Boudewijn in 1993 onverwacht overleed tijdens een vakantie in Spanje, bleef koningin Fabiola alleen achter. Toch bleef ze actief in organisaties als de Koningin Elisabethwedstrijd en de Koning Boudewijnstichting.

De laatste jaren ging de gezondheid van Fabiola er met rasse schreden op achteruit. De laatste keer dat ze in het openbaar verscheen, was tijdens de herdenkingsviering naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het overlijden van koning Boudewijn. Sindsdien leefde ze teruggetrokken in het kasteel van Stuyvenberg, waar ze deze avond overleed.