Theo Francken: "Ik racist? Nooit"

“Ik had mijn intrede in het parlement wel anders voorgesteld”, blikt staatssecretaris Theo Francken (N-VA) in de studio van VTM NIEUWS terug op zijn turbulente entree in de Kamer. “Men gebruikt vanuit de PS wel heel gemakkelijk het woord racist. Maar ik had niet verwacht dat vanaf dag 1 zo tekeer zou gaan.”

Francken lag onder vuur nadat hij het verjaardagsfeest van VMO-oprichter Bob Maes had bezocht. Of Francken opnieuw naar zo’n feestje zou gaan? “Ik heb met de premier afgesproken dat de leden van de regering een terughoudende houding zal aannemen. Dus dat zal ik ook doen.”

Economische meerwaarde? “Uit context gerukt”

Francken kwam ook in opspraak door een Facebookpost uit het verleden, waarin hij de economische meerwaarde van bepaalde volkeren in vraag stelde. “Die uitspraak is uit de context gerukt”, zegt Francken. “Ik deed ze in het kader van een artikel in The Economist, over de economische meerwaarde van migranten in de Verenigde Staten en Canada.”

“Je moet weten dat in het Amerikaanse en Canadese migratiemodel nieuwkomers bijna alleen een verblijfsvergunning krijgen als ze economische meerwaarde hebben. Ze moeten vaak vooraf al een job hebben of ze komen het land niet in. Dat was het kader waarin die uitspraak gedaan werd.”

Kabinet Migratie geeft goede voorbeeld

Tijdens zijn hoorzitting in de Kamer werd Francken geflankeerd door een Congolese adviseur. “Ik snap niet dat er zoveel fuzz rond wordt gemaakt. Ik heb nog een andere Congolees op het kabinet, ook een Tsjetsjeense vrouw en een juriste van Tunesische afkomst. Et alors? Ik vind dat niet meer dan normaal dat we op het kabinet Migratie het goede voorbeeld geven.”

Volgens tegenstanders was de aanwezigheid van de Congolese adviseur een statement van Francken. “Laurent is een topjurist en een sympathieke man. Hij is verantwoordelijk voor de parlementaire relaties en zal dus nog vaak te zien zijn op het parlement. Daar trekt iedereen zijn eigen conclusies maar uit.”

“Men heeft wel op mijn ziel getrapt door me een racist te noemen”, zegt Francken. “Ik ben dat helemaal niet, mijn partij is dat niet en is dat ook nooit geweest.”

Focus op criminele illegalen

Francken had het ook over zijn beleid: “Mijn grootste uitdaging wordt een nieuwe migratiewet samenstellen. Die wet is door de jaren heen zo complex geworden, dat niemand er nog aan uit kan. We moeten een nieuwe migratiewet samenstellen die transparant is en korte procedures bevat.”

“Het grote probleem is nu dat procedures veel te lang duren, waardoor kinderen van uitgeprocedeerde nieuwkomers hier al jaren naar school gaan en het land van herkomst niet hún land van herkomst is. Dat moeten we voorkomen. Het moet snel duidelijk zijn of iemand kan blijven of niet. En als dat niet zo is, moet die persoon ook vertrekken.”

“Mijn beleid zal focussen op de terugkeer van illegalen die criminele feiten gepleegd hebben, zoals geweldpleging of diefstal. “