"Zet kleuters niet alleen op een bus"

Vervoersmaatschappij De Lijn maakt zich zorgen over kleuters die alleen op de bus worden gezet, op weg van school naar huis. “Een aantal chauffeurs hebben dit zien gebeuren”, vertelt woordvoerder Tom Van De Vreken. “We vragen de ouders om altijd begeleiding te voorzien.”

Om hierover duidelijkheid te verschaffen, heeft De Lijn aan het Kinderrechtencommissariaat gevraagd of er een minimumleeftijd is om alleen de bus te nemen. Het antwoord luidde dat het afhangt van kind tot kind. Het ene kind is er sneller klaar voor dan het andere. Anderzijds zijn er de reisvoorwaarden van De Lijn, die stellen dat kinderen jonger dan vijf nooit onbegeleid de bus mogen nemen. Die begeleiding hoeft niet één van de ouders te zijn, het kan ook om een broer of zus ouder dan twaalf gaan.

“Als de bus een onvoorziene omleiding moet volgen, kan het zijn dat hij niet stopt aan de bewuste halte”, vertelt Van de Vreken aan Het Nieuwsblad. “Wat dan? Kinderen zijn belangrijk voor ons, maar een chauffeur zou zich geen zorgen moeten maken of een kind veilig thuis geraakt. Dat is de taak van de ouders.”