We vertrouwen de sociale media niet

Drie op de vier Vlamingen heeft een Facebook-account, maar meer dan de helft vertrouwt de sociale media eigenlijk niet. Dat blijkt uit een onderzoek waaraan ook drie universiteiten hebben meegewerkt.

Ondanks dit hoge wantrouwen toont het onderzoek ook aan dat vooral jongeren vermoeden dat niet zij, maar vooral andere gebruikers kwetsbaar zijn voor de gevolgen die hun privacy schaden.

Overschatten zichzelf

De jongeren overschatten hiermee wel hun eigen capaciteiten. Want slechts de helft van de 18-jarigen is in staat om de privacy-instellingen voor apps op Facebook te vinden en bij 83% hebben apps toegang tot meer informatie dan de jongeren denken. Meer dan één derde is bovendien niet in staat om alle reclame op Facebook te herkennen.

Sensibiliseren

“Dit toont aan dat verdere sensibiliseringscampagnes nodig zijn, om jongeren bewust te maken van die gevaren”, vertelt onderzoekster Dorien Baelden. “Op die manier wordt ingezet op het verhogen van bewustzijn, kennis en vaardigheden.”

Het EMSOC (User Empowerment in a Social Media Culture) project heeft de afgelopen vier jaren gefocust op sociale media. De Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Gent en de Katholieke Universiteit Leuven hebben eraan meegewerkt. De resultaten worden vandaag voorgesteld tijdens een studiedag.