Rechters willen meer politie in rechtszaal

De Antwerpse onderzoeksrechter vraagt Karel Van Cauwenberghe "meer blauw in de rechtszaal". Er zijn haast elke dag incidenten terwijl in veel gerechtsgebouwen geen politie meer te bespeuren is, zo zegt de rechter.

"Ja, de rechtspraak moet zo transparant en toegankelijk mogelijk zijn", schrijft Karel Van Cauwenberghe in een bijdrage in het tijdschrift voor politierecht Vigiles. "Anderzijds moet ook de veiligheid van magistraten, medewerkers en burgers zo goed mogelijk worden gegarandeerd. We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat aan dit laatste gegeven onvoldoende aandacht wordt besteed", zo citeert Het Nieuwsblad

Justitie heeft wel al maatregelen genomen, zeker in de nieuwe gerechtsgebouwen, aldus Van Cauwenberghe. Maar in de zittingzalen, waar geen politie aanwezig is, blijft een groot risico. Volgens Van Cauwenberghe dringt zich een diepgaand debat op. "Gaan we wachten op een nieuw zwaar incident", vraagt hij zich af, verwijzend naar het doodschieten van een Brusselse vrederechter en haar griffier, in 2010.