Politie blundert met supertip Nemmouche

De Brusselse politie heeft niks gedaan met een tip die snel naar de dader van de aanslag van het Joods Museum had kunnen leiden. Als straf zijn de betrokken directeur en zijn rechterhand alleen enkele bevoegdheden kwijt, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

Na het verspreiden van beelden van de raid loopt een tip binnen bij Bart B., een lid van de lokale informantendienst Brussel. De tipgever herkent de kalasjnikov als een wapen dat pas in het milieu zou zijn verkocht. B. krijgt van een hogergeplaatste officier de opdracht om onmiddellijk een vertrouwelijk rapport op te stellen.

De politieman talmt echter met het opstellen van dat verslag, waardoor de antiterrorismecel van de federale politie niet op de hoogte is van de info. Nemmouche slaagt er intussen in naar Frankrijk te vluchten.

Toen de directie van de FGP Brussel lucht kreeg van de flater, zou ze zelf de procureur des Konings van Brussel hebben ingelicht. "Naar aanleiding van dit incident is er een audit aangevraagd voor het hele team van informantenbeheerders. Dat loopt nog", zegt politiewoordvoerder Peter De Waele.

Intussen is wel gebleken dat de tip niet gaat over het wapen waarmee de aanslag gepleegd is, zo zegt het parket. Er wordt nog nagegaan over welk wapen het dan gaat.