Affar schuldig aan doodslag op vrouw

De jury van het Brusselse hof van Assisen heeft de 41-jarige Rachid Affar van Marokkaanse origine in de nacht van dinsdag op woensdag schuldig verklaard aan de doodslag op zijn echtgenote. De jury oordeelde wel dat Affar niet met voorbedachte rade handelde en weerhield ook het argument van provocatie.

Affar werd ervan beschuldigd op 21 november 2011 zijn echtgenote Farida Balkich te hebben vermoord, die hem wegens schijnhuwelijk had aangeklaagd. De feiten deden zich voor in de Sippelberglaan in Sint-Jans-Molenbeek. Het slachtoffer kreeg meerdere steekwonden te verwerken en overleed ter plaatse.

Gezinshereniging

Uit het onderzoek bleek dat Rachid Affar en Farida Balkich in april 2011 huwden. Het slachtoffer woonde toen al meerdere jaren in België terwijl haar echtgenoot in Marokko leefde. In september 2011 kreeg de man een visum voor gezinshereniging. Eens in België aangekomen, vervoegde hij zijn echtgenote in de Fuschiastraat in Sint-Jans-Molenbeek.

Schijnhuwelijk

Op 24 oktober 2011 diende Farida Balkich klacht in tegen haar echtgenoot wegens schijnhuwelijk en wees ze hem de deur. Nadien kreeg de vrouw meerdere doodsbedreigingen van haar man, zo verklaarden meerdere getuigen. In de loop van november 2011 kreeg Rachid Affar bericht dat hij een bevel zou krijgen om het grondgebied te verlaten, omdat hij geen drie jaar samenwoonde met zijn echtgenote, een verplichting voor een gezinshereniging.

Foto: archief