Brussels Airlines in zee met taxi's Uber

Brussels Airlines lanceert voor de kerstperiode een cadeaubon voor een vlucht in Europa, met als extraatje een voucher van 15 euro voor een rit met de taxidienst Uber. Die samenwerking is opvallend, want Uber ligt sterk onder vuur in ons land. Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) noemde het Uber-systeem al illegaal. Er werden ook al wagens in beslag genomen.

Brussels Airlines biedt de Uber-voucher aan zodat de ontvanger van de cadeaubon zich na zijn vlucht "gemakkelijk zou kunnen verplaatsen", bijvoorbeeld van de luchthaven naar het hotel. Vorig jaar lagen volgens de luchtvaartmaatschappij 15.000 b.gift-bonnen onder de kerstboom.

Taxisector woest

Uber is een doorn in het oog van de Brusselse taxisector, die de Amerikaanse multinational van oneerlijke concurrentie beschuldigt. De sector reageert dan ook als door een wesp gestoken, maar actie voeren zit er niet meteen in.

"We verkiezen niet te staken", zegt Pierre Steenberghen, secretaris-generaal van GTL-Taxi. "Dat werkt contraproductief, zeker als Uber tegelijk een nieuwe promo-actie lanceert." Volgens de woordvoerder van de Nationale Groepering van Ondernemingen met Taxi- en Locatievoertuigen met chauffeur kiest Brussels Airlines voor een operator die chauffeurs aanzet in het zwart te rijden.

Staatskas leeghalen

"Als het zo doorgaat, gaan meer en meer taxichauffeurs voor dit systeem kiezen. In plaats van belastingen en sociale zekerheidsbijdragen te betalen, moeten ze gewoon 20 procent afstaan aan Uber." Ook de hotelsector wordt volgens Steenberghen geteisterd door apps "die ons economisch systeem in vraag stellen en de staatskas leeghalen".