Rente spaarrekening nog eens verlaagd

Belfius verlaagt vandaag de rente op de spaarrekeningen en andere vastrentende producten zoals de kasbons. De bank-verzekeraar verwijst voor de daling naar de "aanhoudende neerwaartse druk op de rente voor zowel korte als langere looptijden".

Bij de gewone spaarrekening en de internetspaarrekening daalt de totale rente van 0,40 naar 0,30%: de basisrentevoet gaat van 0,25 naar 0,15%, de getrouwheidspremie blijft op 0,15 %. Ook de rente bij andere spaarrekeningen met hogere opbrengst daalt: het gaat om spaarrekeningen met maandelijkse spaaropdracht of hogere getrouwheidspremie.

Bij de kasbons en termijnrekeningen is er een daling van de rente bij de producten met een looptijd van vier jaar of langer. Een kasbon of termijnrekening op tien jaar levert bijvoorbeeld 1,35 en niet langer 1,5% op. Ook bij de volksleningen daalt de opbrengst. De rente bij de volkslening op tien jaar gaat eveneens lager van 1,5 naar 1,35%.

"Geen rentestijging in zicht"

Volgens de hoofdeconoom van Belfius Geert Gielens is een fundamentele rentestijging in Europa nog zeker niet voor morgen. Hij verwacht dat de Europese Centrale Bank het soepele monetaire en rentebeleid zeker niet zal herzien nu ook de Duitse economie sputtert. Voor de hypothecaire leningen is dit wel goed nieuws, met lage tarieven voor wie geld leent.