Dossier Vakbondsacties

Vakbond aan leden: "Laat u niet misleiden"

De Antwerpse havenvakbonden roepen hun leden op om tijdens de geplande actiedag op maandag 24 november “zich niet te laten misleiden” en alleen “de ordewoorden van de vakbond” te volgen. Daarmee hoopt de vakbond incidenten te vermijden.

Op het pamflet dat de arbeiders vanochtend kregen, roepen de vakbonden hun leden op om 24 uur lang het werk neer te leggen en deel te nemen aan vier grote stakingspiketten die worden georganiseerd aan de grote containerterminals in de haven. Vanochtend werden de havenarbeiders tijdens een bijeenkomst ingelicht over de vier locaties van de piketten.

"Volg enkel ordewoorden van vakbond"

Daarnaast valt het ook op dat het gemeenschappelijk vakbondsfront zijn leden oproept “zich niet te laten misleiden door individuen die onze acties misbruiken en geenszins begaan zijn met het statuut van havenarbeider.”

“Volg enkel de ordewoorden van uw vakbond”, luidt het nog. Daarmee willen de vakbonden duidelijk incidenten voorkomen. Na de uit de hand gelopen betoging in Brussel op 6 november wordt namelijk gevreesd voor een nog gewelddadiger scenario in Antwerpen.

Ook mobiele stakingsposten

Naast de vier grote stakingspiketten zouden er ook mobiele stakingsposten komen, meldde ATV gisteren. Daarmee zouden de bonden willen verhinderen dat er ook maar in één havenbedrijf gewerkt wordt op 24 november.

De vakbonden zouden ook gevraagd hebben aan de foorkramers van de Antwerpse Sinksenfoor om net als in maart de Antwerpse Singel te blokkeren en zo de hele binnenstad lam te leggen. Maar op die vraag gingen de foorkramers niet in.