Bonden willen haven volledig lam leggen

De vakbonden willen er op maandag 24 november voor zorgen dat er in geen enkel bedrijf in de Antwerpse haven gewerkt kan worden. Dat willen ze doen door mobiele stakingspiketten in te zetten. Dat meldt de regionale zender ATV. De vakbonden vroegen ook aan de foorkramers om opnieuw de binnenstad te blokkeren, maar zij weigerden.

Op maandag 24 november organiseren de vakbonden in Antwerpen een regionale actiedag. Hoewel er aanvankelijk gevreesd werd voor een grote betoging zoals in Brussel op 6 november, zal er niet betoogd worden. Er komt wel een grote stakingsactie in de Antwerpse haven.

Alle bedrijven platleggen

Daarvoor zullen de vakbonden aan de grote containerterminals vier grote stakingspiketten opzetten, waar de havenarbeiders zich die dag kunnen verzamelen. Maar de vakbonden willen niet alleen de containerterminals treffen, maar verhinderen dat er ook maar in één havenbedrijf gewerkt wordt.

Daarom zullen ze volgens de regionale zender ATV mobiele stakingspiketten inleggen. Met die mobiele (of ‘vliegende’) posten willen de vakbonden verhinderen dat er op andere plaatsen dan de containerterminals wel gewerkt wordt in de haven.

Vakbond wou foorkramers inschakelen

Nog volgens ATV waren de vakbonden ook van plan om de foorkramers in te zetten tijdens de actiedag. De foorkramers van de Antwerpse Sinksenfoor legden in maart al eens de volledige Antwerpse binnenstad lam door de Singel rond de stad te blokkeren.

De vakbonden zouden aan de foorkramers gevraagd hebben om deze actie op maandag 24 november te herhalen, maar zij zouden dat geweigerd hebben. De foorkramers protesteerden in maart tegen de verhuisplannen van de Sinksenfoor. Daarover zijn echter nog steeds gesprekken lopende.