Celstraf en boete voor hondenfokker

Hondenfokker Mathieu M. uit Riemst is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 9.000 euro. De honden van de fokker takelden het elfjarige meisje Yuki in februari ernstig toe. De omstreden hondenfokker krijgt ook een levenslang beroepsverbod, hij mag ook nooit meer honden houden.

Begin februari was Yuki samen met een vriendinnetje gaan fietsen toen ze werden aangevallen door de honden die ontsnapt waren van het erf van Mathieu M. Naast de meisjes werden ook verschillende mensen, die hen kwamen helpen, door de honden gebeten. "Yuki heeft levenslang gekregen, de honden zijn afgemaakt. Maar M. is de enige verantwoordelijke", zo klonk het in de rechtbank tijdens de zittingen toen de maximumstraf werd geëist voor de broodfokker.

Een veearts liet elf honden inslapen en de rest van de verwaarloosde dieren werd opgevangen in twee dierenasielen. Volgens het openbare ministerie ging het om totaal gedesocialiseerde honden die nooit aandacht hebben gekregen van Mathieu M.

De correctionele rechtbank legt voor de door de honden aangebrachte verwondingen aan Yuki, naast de gevangenisstraf van zes maanden, ook boete van 3.000 euro op. Voor de verwaarlozing van de honden krijgt M. daarboven nog eens een boete van 6.000 euro. Aan de ouders van Yuki werd een provisionele schadevergoeding van één euro toegekend. De mensen die Yuki ter hulp snelden en zich burgerlijke partij stelden, krijgen een morele schadevergoeding van 250 euro.

Bekijk ook: