"Vervang snel uw oude waterleidingen"

De Vlaamse Milieumaatschappij vraagt met aandrang dat burgers, maar ook schoolbesturen, de loden waterleidingen in hun huizen en gebouwen vervangen. Want hoewel de situatie al fel is verbeterd, vooral door toedoen van de watermaatschappijen, zit er bij veel gezinnen nog altijd te veel gevaarlijk lood in het leidingwater. Dat berichten Het Nieuwsblad en De Standaard.

Het is een onaangename erfenis uit het verleden, toen lood nog vaak werd gebruikt om waterleidingen te vervaardigen. Pas later werd duidelijk dat die toxische stof al in kleine concentraties problemen kan veroorzaken in het bloed, het centrale zenuwstelsel en het skelet. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), die het loodgehalte in het water wil terugdringen, benadrukt dat gezondheidsrisico nu nogmaals in een rapport dat vandaag verschijnt.

De afgelopen jaren leverden de watermaatschappijen al enorme inspanningen om de loden waterleidingen in hun netwerk te vervangen, mede op fors aansturen van Vlaams minister van Leef­milieu Joke Schauvliege (CD&V).