Verbod op vervoer van pluimvee

De Europese Commissie gaat waarschijnlijk maatregelen nemen om de vogelgriep die in Nederland is uitgebroken in bedwang te houden. Er zullen vandaag waarschijnlijk tijdelijke afspraken worden gemaakt over onder meer de export van pluimvee en gerelateerde producten. Dat maakte een woordvoerder van de Europese Commissie bekend.

De Commissie is waarschijnlijk van plan om de export van onder meer levend pluimvee, eieren en vlees van pluimvee aan banden te leggen naar andere landen binnen de Europese Unie en daarbuiten. Nederland exporteert jaarlijks meer dan 6 miljard eieren naar het buitenland.

Type H5N8

Het zeer besmettelijke vogelgriepvirus werd zaterdag bij een kippenboerderij in Hekendorp in de provincie Utrecht ontdekt. Het gaat om het type H5N8 dat vooral gevaarlijk is voor mensen als ze langdurig met zieke dieren in contact komen. Op het bedrijf in Hekendorp worden 150.000 legkippen afgemaakt.

Vervoersverbod

In heel Nederland geldt sinds zondag al een vervoersverbod van gevogelte, eieren, mest en gebruikt strooisel. Daarnaast is ook een ophok- en afschermplicht voor pluimvee ingesteld. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur, maar in een zone van ruim 10 kilometer rond de getroffen kippenboerderij geldt het vervoersverbod wel dertig dagen. Binnen dat gebied liggen zestien andere pluimveebedrijven.

Foto: archief