De Wever herkozen als N-VA-voorzitter

Bart De Wever is met 91 procent herverkozen als voorzitter van N-VA. Daarmee kan hij aan zijn vierde termijn beginnen. De Wever wil als voorzitter onder meer werk maken van "stabiliteit en continuïteit" voor zijn partij en herhaalt dat hij niet van plan is om "eeuwig voorzitter te blijven".

De meer dan 40.000 leden van N-VA konden tot 10 november per brief of elektronisch hun stem uitbrengen. De Wevers uitdager, Geert Vertongen, haalde 9 procent. De vrij onbekende Vertongen, voorzitter van de Diepenbeekse N-VA-afdeling en gewezen Sabena-piloot, haalt daarmee geen onverdienstelijk resultaat. Dat lijkt De Wever ook te erkennen. "Geert heeft een waardige campagne gevoerd, waarin hij een aantal terechte bekommernissen onder de aandacht bracht. Een aantal van die punten, zal ik dan ook verder uitwerken".

De 43-jarige De Wever is sinds 2004 voorzitter van N-VA en begint nu aan zijn vierde termijn als kopman van de Nieuw-Vlaamse Alliantie. Eigenlijk kan een voorzitter bij N-VA maar twee termijnen na elkaar doen. Maar De Wever kreeg eerder in 2011 al een uitzondering en dat gebeurde ook ditmaal. In 2011 haalde De Wever nog 99,35 procent van de stemmen, maar toen was hij ook de enige kandidaat voor het voorzitterschap.

De Wever liet al weten dat hij zich opnieuw kandidaat had gesteld omdat zijn partij in een "transitiefase" zit, met name door de regeringsdeelname op twee niveaus waardoor verschillende mensen die De Wever mogelijk hadden kunnen opvolgen een ministerpost hebben gekregen. Net om zijn partij in "rustiger vaarwater" te brengen, ging De Wever voor een extra termijn.

Toen De Wever in 2011 herverkozen werd, zei hij dat hij hoopte dat het zijn laatste voorzittersmandaat zou zijn. Nu zegt hij: "Ik kan u geruststellen: ik ben niet van plan voor eeuwig voorzitter te blijven".