Grote evacuatie door ontmanteling bom

In het Oost-Vlaamse Melle is vandaag een zware vliegtuigbom uit de Eerste Wereldoorlog ontmanteld. Daarvoor werden een duizendtal omwonenden geëvacueerd. De bom werd gevonden op de site van een nieuwe werkplaats van de NMBS. Ook het treinverkeer werd voor de evacuatie stilgelegd.

De Engelse vliegtuigbom weegt 125 kilo en bevat 50 kilo springstof en werd donderdag gevonden op de site van de NMBS in Melle. Vandaag ontmantelde ontmijningsdienst DOVO het gevaarte. Tijdens die ontmanteling werd in een straal van 480 meter rond het explosief iedereen geëvacueerd.

"Binnen die rode zone gaat het om een duizendtal bewoners", zei waarnemend burgemeester De Vis vanochtend. De meeste omwonenden konden terecht bij vrienden of familie. Een zestigtal anderen werden opgevangen in de gemeenteschool. Omwonenden op een afstand tussen de 480 en 730 meter van het springtuig moesten binnen blijven en ramen en deuren gesloten houden.

Om de ontmijning veilig te laten verlopen, werd niet alleen het autoverkeer omgeleid, maar ook het treinverkeer stilgelegd tussen het station Gent-Sint-Pieters en het station Schellebelle.