Abou Jahjah wil geen zwarte piet meer

Movement X, de burgerrechtenbeweging van Dyab Abou Jahjah, wil vanaf 2015 een neutrale en niet-racistische intocht van Sinterklaas in Antwerpen. De beweging wil de huidige 'Zwarte Piet' vervangen zien door een 'neutrale Piet', zonder racistische elementen.

Een delegatie gaat enkele uren voor de boot van de Sint aanmeert in de Scheldestad, op een ludieke manier, een ingebrekestelling overhandigen aan het stadsbestuur. Daarin vragen ze om uiterlijk tegen 15 januari 2015 een overleg daarover op te starten.De ingebrekestelling gaat uit van Movement X en nog drie andere verzoekers.

Stereotypering

Volgens hen kan Zwarte Piet in zijn huidige vorm met zwart gemaakte huid, kroeshaar, oorringen en dikke rode lippen, aanstootgevend en vernederend overkomen op donkere medeburgers. "De knecht van Sinterklaas kreeg in de 19de eeuw de uiterlijke kenmerken van het stereotiepe, karikaturale beeld van mensen met een donkere huidskleur. In die tijd had men nog de opvatting dat het blanke ras superieur was aan het zwarte", klinkt het in de ingebrekestelling. Vasthouden aan het traditionele uiterlijk van Zwarte Piet in de 21ste eeuw is volgens de verzoekers dan ook moreel en maatschappelijk onaanvaardbaar en een ontkenning van racisme.

Niet racistisch bedoeld

"We kunnen moeilijk blijven aanvaarden dat Zwarte Piet door het roet van de schoorstenen zwart is geworden. Dat verklaart niet waarom zijn gezicht volledig zwart is, hij Afrikaanse gelaatskenmerken en kroeshaar heeft, creoolse oorbellen draagt en zijn kleren miraculeus roetvrij zijn gebleven." De opstellers van de ingebrekestelling zijn er zich van bewust dat de meeste mensen geen racistische intenties hebben bij het vieren van het Sinterklaasfeest en dat voor velen de figuur van Zwarte Piet niets met racisme te maken heeft, maar dat neemt volgens hen niet weg dat zijn huidige uiterlijk kwetsend kan overkomen.

Neutrale Piet

Ze vinden het hoog tijd om te debatteren over Zwarte Piet en roepen Bart De Wever, als burgemeester van de grootste en meest diverse stad van Vlaanderen, op om voortrekker te zijn bij het bedenken van een 'neutrale Piet'. Een Piet die niet gebaseerd is op de stereotype en karikaturale weergave van zwarte mensen in de 19de eeuw. Ze vragen het stadsbestuur om uiterlijk tegen 15 januari 2015 een overleg met hen op te starten. Als er niet wordt ingegaan op dat verzoek, dan volgen er wellicht juridische stappen.

"Kinderfeest niet verstoren"

De ingebrekestelling brengt de aankomst van de Sint zaterdag in Antwerpen niet in het gedrang. "We hebben er bewust voor gekozen om de ingebrekestelling voor het begin van de intrede te overhandigen. Het is niet de bedoeling om het kinderfeest te verstoren", zegt Movement X-bestuurslid Karim Hassoun.