Benoit Lutgen blijft voorzitter cdH

Benoît Lutgen is met ruim 90 procent van de stemmen herkozen als voorzitter van de Franstalige centrumpartij cdH. Dat heeft de partij meegedeeld. Lutgen heeft een mandaat tot 2019 op zak.

Lutgen haalde 90,54 procent van de stemmen. Zijn uitdager, de Antwerpenaar Jan Lippens, moest genoegen nemen met de steun van 9,46 procent van de leden die hun stem uitbrachten.

In de mededeling bedankt Lutgen de cdH-aanhang voor het vertrouwen. De steun getuigt volgens hem van de kracht en eenheid van de partij. Hij belooft "nieuwe perspectieven te openen" voor de partij en het actieterrein van de Franstalige humanisten uit te breiden naar "andere gevoeligheden".

"Het cdH wil alle burgers verenigen rond een sterk project voor België. De sociaaleconomische ontwikkeling van Wallonië, Brussel en de rand en de Federatie Wallonië-Brussel is het beste antwoord dat we kunnen brengen. Tegen de excessieve linkerzijde en steeds brutalere rechterzijde is het project van cdH het positieve en constructieve alternatief", aldus Lutgen.

De 44-jarige Lutgen volgde in september 2011 Joëlle Milquet op aan het hoofd van de partij. Na de verkiezingen van 25 mei smeedde de Luxemburger deelstaatregeringen met de socialistische partij PS. Op federaal niveau weigerde hij toe te treden tot een regering met MR, N-VA, CD&V en Open Vld. Het cdH zit er in de oppositie.