"De Wever had rellen moeten voorkomen"

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) vindt dat zijn Antwerpse collega Bart De Wever (N-VA) zijn verantwoordelijkheid niet heeft genomen om de rellen in de marge van de nationale betoging van 6 november te verhinderen. De Wever had ervoor moeten zorgen dat dokwerkers bij vertrek in Antwerpen werden tegengehouden, zo betoogde Mayeur.

Voetbalwet

"Bart De Wever heeft zijn verantwoordelijkheid niet genomen", zo verwees Mayeur op de Franstalige openbare radiozender RTBF naar de voetbalwet, die maatregelen mogelijk maakt tegen herrieschoppers die vertrekkensklaar staan om elders amok te maken.

"De voetbalwet ten aanzien van hooligans is zeer duidelijk. We hebben hier dezelfde situatie. Het is bij het vertrek dat ervoor gezorgd moet worden dat deze mensen niet naar Brussel komen", stelde Mayeur." "We hadden bij het vertrek al gezegd dat we vreesden voor de dokwerkers, die in april al vele problemen veroorzaakten bij een eerdere manifestatie in Brussel", voegde hij nog toe.

Al dagen onder vuur

Mayeur ligt al dagen onder vuur omwille van zijn aanpak van de ongeregeldheden tijdens de betoging. Hij blijft echter ontkennen dat hij heeft gefaald. De polemiek is volgens hem politiek in scène gezet om het Antwerpse model beter te doen lijken. Dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) Antwerpen met het oog op een geplande betoging betrekt bij de analyse van de Brusselse manifestatie sterkt de Brusselse burgemeester in die overtuiging. Volgens Mayeur is er immers geen grootschalige manifestatie in Antwerpen gepland.

"Het is zeer duidelijk dat Jambon Vlaanderen voorrang geeft op de rest", besloot Mayeur, die erop wijst dat de minister een onderzoek heeft aangekondigd, maar hem nog steeds niet persoonlijk heeft gecontacteerd.

De Wever pikt kritiek niet

Bart De Wever (N-VA) pikt de zware kritiek van Yvan Mayeur niet. "Als Mayeur naar de voetbalwet verwijst en stelt dat die van toepassing was, vraag ik me af of hij de wetgeving eigenlijk wel kent", stelt hij. "Ik zie geen enkele wettelijke mogelijkheid om als burgemeester te verhinderen dat mensen zich naar een erkende betoging begeven."