Onderhandelen over politiepensioen mag

Minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon mag van de regering onderhandelen over de pensioenen van de politie. Zij vragen uitzonderingen op een nieuwe regeling die vervroegd pensioen voor veel agenten moeilijk maakt. De vakbonden willen daarvoor een nieuwe regeling. Die staat niet in het regeerakkoord, maar minister Jambon krijgt wel marge om daar van af te wijken.

Afgelopen woensdag raakte bekend dat de regering en de vakbonden een werkgroep in het leven roepen om een oplossing uit te werken. Die komt vandaag voor het eerst samen. Op 26 november zullen de bevoegde ministers en de vakbonden samenzitten om te zien hoe ver de werkgroep is gevorderd.

Inhoudelijk is er een kader voor de onderhandelingen vastgelegd. Het kernkabinet keek vrijdag na of dat voorstel strookt met het regeerakkoord. "We hebben een voorstel klaar dat we woensdag afgetoetst hebben met de vakbonden en waarover we nu rapporteren aan de kern", zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vrijdag voor aanvang van het kernkabinet. Over de inhoud van dat kader wil Jambon niets kwijt. "Dat is voor de onderhandelingstafel. Als er een akkoord is, zal het in geuren en kleuren worden toegelicht."