“Doel 3 en Tihange 2 na winter open”

“De kernreactoren van Doel 3 en Tihange 2 worden aan het einde van de winter heropgestart”. Dat heeft energiegroep GDF Suez gezegd in de toelichting van hun kwartaalcijfers. De heropstart wordt verwacht nadat de conclusies van de onderzoeken zijn overgemaakt aan het FANC en onder voorbehoud van groen licht van de nucleaire waakhond.

Maar het FANC noemt die mogelijke heropstart voorbarig. De Belgische nucleaire waakhond heeft het volledige dossier over de scheurtjes in beide reactoren nog niet ontvangen en is niet van plan zich onder druk te laten zetten, waarschuwde woordvoerster Nele Scheerlinck.

De reactoren van Doel 3 en Tihange 2 liggen stil sinds maart, nadat onderzoek naar de aangetroffen waterstofvlokken of scheurtjes niet de gewenste resultaten had opgeleverd. "Wij wachten nog op het dossier en kunnen dus absoluut nog geen uitspraak doen", verduidelijkte Scheerlinck. Volgens haar zijn er nog heel wat stappen die doorlopen moeten worden voor er sprake kan zijn van een eventuele heropstart. Het agentschap voor nucleaire controle plant alvast geen haastwerk. "In het belang van de veiligheid gaan we echt de tijd nemen om alles te analyseren. Het FANC zal zich niet onder druk laten zetten, het enige dat voor ons telt is de nucleaire veiligheid." En voor wie er nog aan mocht twijfelen: "De reactoren zullen niet heropstarten zonder groen licht van het FANC".