UGent alert voor meningitis

Eerstejaarsstudenten en docenten van de bacheloropleiding kunstwetenschappen aan de Gentse Universiteit krijgen de raad om de komende twee weken extra waakzaam te zijn voor de symptomen van hersenvliesontsteking. Een eerstejaarsstudent kreeg afgelopen weekend de diagnose hersenvliesontsteking door meningokokken.

"Meningokokkeninfecties zijn ziekten die veroorzaakt worden door een besmetting met een meningokokkenbacterie", verduidelijkt een woordvoerster van de UGent. "Het zijn ernstige infecties, waarvoor een snelle en efficiënte behandeling in het ziekenhuis nodig is. Toch is er geen reden tot paniek, want de kans op besmetting na direct contact is zeer klein."

De toestand van de besmette student is stabiel. De UGent volgt de zaak in nauw overleg met het Agentschap Zorg en Gezondheid op. De medestudenten en docenten kregen de raad om de komende twee weken extra waakzaam te zijn voor de symptomen: meer dan 38 graden koorts, braken en diarree, sufheid, verminderd reageren, een stijve nek, stuipen en puntvormige of groter niet wegdrukbare onderhuidse kleine bloedingen op ledematen en romp. De symptomen kunnen ook los van elkaar bestaan.