Tekort aan mannen in verpleegkunde

Bijna 17.000 studenten zijn dit academiejaar begonnen aan een studie verpleegkunde. Dat is het hoogste aantal ooit, zo blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Vlaamse zorgambassadeur. De mannen zijn wel zwaar in de minderheid. Een probleem, vindt de Vlaamse overheid. Dat schrijven het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad.

Van de 18-jarigen die in september 2012 voor de professionele bachelor verpleegkunde kozen, was slechts 17 procent een man. Ook in de praktijk is de zorgsector nog steeds een echt vrouwenbastion: 84,3 procent van het personeel in de Vlaamse ziekenhuizen en rusthuizen is een vrouw en in de 'gezinszorg' is dat 97,2 procent. Meer mannen is belangrijk voor het functioneren van een zorginstelling, bevestigt Griet Robberechts van Woonzorgnet Dijleland. "Een team functioneert vaak beter als er een goed evenwicht is. (...) Er zijn ook taken waarbij extra spierkracht welgekomen is."

Veel mannen denken dat ze als verpleegkundige niet aan hun trekken komen, zegt zorgambassadeur Lon Holtzer. De Vlaamse overheid hoopt dat cliché te ontkrachten via campagnes. Het streefdoel is dat tegen 2020 een derde van de studenten verpleegkunde mannelijk is.