Agenten mochten collega's niet helpen

De agenten die donderdag naar aanleiding van de nationale betoging in Brussel gemobiliseerd waren, kregen het bevel om niet tussen te komen om hun collega's in nood ter hulp te snellen. Dat schrijft La Dernière Heure. De krant beroept zich op verschillende bronnen binnen de politie. Het nieuws staat ook in Het Laatste Nieuws.

"Urenlang kregen we slaag. Het was een veldslag", zeggen politiemensen die erbij waren. "En het enige bevel dat we kregen, was: reculer. Op zeker moment hebben we - ondanks een uitdrukkelijk verbod van het commando - toch traangas gebruikt. Om erger te voorkomen."

Volgens verschillende bronnen zou Brussels burgemeester Yvan Mayeur het bevel hebben gegeven om gedurende meer dan veertig minuten de agenten in nood aan de Hallepoort niet ter hulp te snellen, omdat hij liever wilde praten met herrieschoppers. "Bijstand! Bijstand! Bijstand!, riepen collega's in hun radio. Maar we mochten er geen geven. Gevolg: 124 gewonde agenten, van wie sommigen zwaargewonden. Dit is schuldig verzuim!", zo verklaren twee ordehandhavers uit de betoging anoniem, een inspecteur uit Brussel-hoofdstad en een lid van het interventieteam van de federale politie.