Wie betaalt vernielde wagens na de rellen?

Het zal je auto maar zijn, die gisteren werd vernield tijdens de nationale betoging in Brussel. Wordt die schade sowieso betaald? “Als je omnium verzekerd bent wel”, zegt Peter Wiels van Assuralia aan Het Nieuwsblad. “Is dat niet het geval, mag je hopen dat de politie de daders opspoort.”

Assuralia raadt iedereen wel aan aangifte te doen bij de lokale politie. Ook als je auto omnium verzekerd is. De verzekering zal je dan wel vergoeden, maar als de daders worden gevonden, zullen zij er voor opdraaien.

Relschopper betaalt

Voor wie niet omnium verzekerd is, is die aangifte nog belangrijker. Als er geen dader is, zullen deze mensen zelf moeten opdraaien voor de schade. Is die er wel, is het de relschopper die dat mag doen.

Camerabeelden

“Door de massale mediabelangstelling zijn er heel veel beelden gemaakt van de betoging. De kans dat de verantwoordelijken gevonden worden, is dus groot”, vertelt Wiels. “Al droegen enkele betogers ook maskers, wat het onderzoek weer moeilijker maakt.”

Als de politie de verantwoordelijken niet vindt, kan je beroep doen op je rechtsbijstandverzekering. "Maar dat is eigenlijk om je te informeren en erop toe te zien dat jouw rechten zo goed mogelijk verdedigd worden.”