Kappers moeten zwijgen over politiek

Bij Olivier Dachkin, de grootste kappersketen van ons land, wordt niet langer over politiek gesproken. De zaakvoerder heeft zijn personeel een verbod opgelegd om met de klanten gesprekken te voeren over politiek en religie. Dat schrijft de krant Het Nieuwsblad.

“Als een klant bijvoorbeeld stemt op sp.a en een van onze kapsters is van een andere partij, dan kan dat leiden tot een discussie”, vertelt één van de leidinggevenden.

Als een klant er zelf over begint, moet de kapper het gesprek snel afleiden naar een ander onderwerp. “Kappers kunnen dan over het weer beginnen of sussend zeggen: ‘Het is maar politiek, wat gaan we met je kapsel doen”, vertelt de topman.

Een expliciet verbod op gespreksonderwerpen is volgens de Unie van Belgische Kappers nieuw in de sector. Maar de bond kan het wel begrijpen, uit vrees om klanten te verliezen. “Twintig jaar geleden liet de Belg gemiddeld negentien keer per jaar zijn haar knippen, nu nog maar vijf keer. Het zou zonde zijn om klanten kwijt te spelen door een discussie of een ruzie”, klinkt het.