Cipiers leggen massaal werk neer

Sinds 22u gisteravond in alle 34 Belgische gevangenissen het werk neergelegd. De cipiers klagen onder meer het gebrek aan respons aan van de nieuwe regering op hun grieven. De politie neemt het werk gedeeltelijk over.

Volgens de liberale vakbond VSOA nemen negen op de tien cipiers van de ochtendploeg deel aan de staking. “Wie wil werken, wordt niet tegengehouden”, vertelt permanent secretaris Frank Serlet. Hij schat dat tien tot vijftien procent van de cipiers zo toch de gevangenissen is binnengegaan.

De stakingsbereidheid varieert van gevangenis tot gevangenis. In Tongeren bijvoorbeeld zouden zo goed als alle twintig cipiers niet aan hun shift zijn begonnen. In Brugge staakt een vijftigtal cipiers. In Beveren staakt ongeveer drie kwart van het personeel mee.

De liberale vakbond zegt dat de Civiele Bescherming de voedselbedeling voor de gevangenen op zich neemt. De politie neemt de bewaking over van de cipiers. Een wandeling of bezoek is tijdens de staking wel uitgesloten.

De vakbonden willen dat er dringend iets gebeurt aan de overbevolking in de gevangenissen, de verouderde infrastructuur en het feit dat sommige contracten van onbepaalde duur niet worden vervangen. Ze verwijten de FOD Justitie ook het arbeidsrecht niet na te leven, als het gaat over het aantal gepresteerde uren.

De staking duurt nog tot 6 uur morgenochtend.