Zo blijft Brussel achter na de rellen

Nu iedereen de straten van Brussel verlaten heeft, wordt de schade die enkele honderden relschoppers tijdens en na de nationale betoging hebben aangericht duidelijk. Autowrakken zijn uitgebrand achtergebleven, gebouwen zijn vernield en straten werden zelfs opgebroken. 

Hoewel de nationale betoging volgens de vakbonden een succes werd met ruim 100.000 deelnemers, wierp het geweld tijdens en na de betoging een donkere schaduw over de dag. De relschoppers vielen ordetroepen aan, staken auto’s in brand en braken zelfs de straat open om met kasseien naar de politie te kunnen gooien.

Ook aan heel wat gebouwen werden vernielingen aangebracht. Net als aan politievoertuigen. Zo werd een motor van de politie volledig vernield en in brand gestoken. Het hoofdkwartier van de NMBS aan de Hallepoortsteenweg moet zowat het zwaarst getroffen zijn. Daar werden ruiten ingegooid en de toegang compleet vernield.

Het was ook daar dat de ordetroepen uiteindelijk een charge uitvoerden om een einde te maken aan het spoor van vernieling dat de grote groep vandalen al getrokken had.