Betoging in Brussel mondt uit in rellen

De betoging in Brussel is volledig uit de hand gelopen. In de namiddag zochten verschillende groepen amokmakers de confrontatie met de politie, waarop het geweld escaleerde. Minstens 21 gewonden werden naar het ziekenhuis afgevoerd na de rellen. Er werden auto’s en vuilnisbakken in brand gestoken, verschillende gebouwen beschadigd en er werd met stenen naar de politie gegooid.

Op verschillende plaatsen moest de politie het waterkanon inzetten en traangas gebruiken. Eén van de zwaarst getroffen doelwitten van de betogers werd het NMBS-gebouw aan de Hallepoortlaan in Brussel. Daar werden verschillende ruiten ingegooid en zaten werknemers een tijdlang binnen vast. Uiteindelijk moest de politie een charge uitvoeren om het gebouw te vrijwaren. Daarbij vielen meerdere gewonden.

Tot dan toe beperkte het politieoptreden zich tot het afhouden van aanvallen van demonstranten met het waterkanon en traangas, maar toen een toenemend aantal auto's werd vernield en in brand gestoken, beslisten de ordediensten om in te grijpen.

Een honderdtal agenten in gevechtsuitrusting chargeerde in volle looppas en spaarde daarbij niemand die ze op hun weg tegenkwamen. Onder meer een oudere man met looprek en een toevallige voorbijgangster zouden in de klappen hebben gedeeld.