11 man vervolgd in zaak-Jonathan Jacob

Acht politieagenten van het Bijzondere  Bijstandsteam (BBT) en drie andere verdachten zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden voor de dood van Jonathan Jacob. Die stierf in 2010 in een politiecel in Mortsel. Dat heeft de kamer van inbeschuldingstelling in Antwerpen beslist.

De elf verdachten zullen zich moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Antwerpen. Naast de acht agenten gaat het om de commissaris van de politie in Mortsel en de toenmalige directeur en psychiater van het psychiatrisch centrum dat Jonathan Jacob niet wilde opnemen.

De 26-jarige Jonathan Jacob werd op 6 januari 2010 opgepakt. Hij was onder invloed van amfetamines en werd naar het psychiatrisch centrum Broeders Alexianen in Boechout gestuurd. Maar daar was hij niet welkom, omdat hij zich te agressief opstelde.

Jonathan Jacob belandde uiteindelijk in een politiecel in Mortsel. De commissaris riep er de hulp van het Bijzondere Bijstandsteam bij, dat Jacob in bedwang moest houden tot een arts hem een kalmerend spuitje kwam geven. Maar dat liep helemaal verkeerd af. Nadat Jonathan Jacob de spuit had gekregen, zakte hij ineen. Hij overleed in zijn cel.