Brussel kleurt rood, groen, blauw

Tienduizenden manifestanten trekken vandaag naar Brussel om te betogen tegen de besparingsplannen van de federale regering. De politie rekent op tachtigduizend man, de vakbonden hopen op honderdduizend. “Een ding staat vast, we zullen met gigantisch veel zijn.”

Hoeveel volk er precies naar de hoofdstad trekt, is moeilijk in te schatten. De liberale vakbond ACLVB zegt in Het Nieuwsblad 100.000 betogers te verwachten. “Bij vroegere betogingen tegen de regeringsplannen waren er telkens rond de vijftigduizend mensen, maar de actiebereidheid is nu groter dan toen”, vertelt Dirk Mertens.

De NMBS verkocht alvast meer dan zestigduizend speciale tickets om alle manifestanten aan een goedkoop tarief in Brussel te krijgen.

Bij de vakbonden is de bereidheid dus groot, maar of de rest van de bevolking hen daarin steunt, is maar de vraag. Uit de peiling van VTM NIEUWS gisteren bleek dat 54 procent zegt de betoging niet te steunen. Bijna twee op de drie denkt ook dat dit weinig zal veranderen aan de plannen van de regering.

De nationale betoging is nog maar het begin van de zogenaamde ‘hete herfst’. In principe kan er nu elke dag een actie of staking zijn. Het voorlopige hoogtepunt wordt dan de nationale staking op maandag 15 december.