Belastingschandaal kost België miljarden

De Belgische zakenkrant De Tijd heeft samen met andere internationale media grote belastingontwijking in Luxemburg bekendgemaakt. Verschillende Belgische en internationale bedrijven hebben via Luxemburg een systeem opgezet waardoor ze honderden miljarden euro’s hebben ontweken. Alleen België loopt al miljarden euro’s belastingen mis.

78 journalisten uit 26 landen waaronder België werkten samen om de gigantische, internationale belastingontwijking bloot te leggen. Ze kregen maar liefst 27.819 vertrouwelijke documenten in handen die aantonen dat 343 internationale topbedrijven via geheime constructies in Luxemburg honderden miljarden euro’s aan belastingen ontweken. Voor België werkten drie journalisten van De Tijd, Le Soir en MO*-magazine mee. Het dossier kreeg de hashtag #luxleaks mee.

Belgacom en InBev ontwijken miljarden

Uit de gelekte documenten blijkt dat ook 26 van de rijkste families en grootste bedrijven uit ons land dergelijke constructies hebben opgezet. Onder meer Belgacom, AB InBev en de groep rond Albert Frère sloten geheime belastingakkoorden met de Luxemburgse overheid. In totaal werden 37 geheime belastingsdeals met Luxemburg afgesloten door Belgische bedrijven.

Via die akkoorden hebben de bedrijven enorme bedragen aan belastingen ontweken. Belastingen die ze normaal gezien in België hadden moeten betalen. Het exacte bedrag dat de 26 Belgische bedrijven samen ontweken hebben, is moeilijk te berekenen, maar loopt volgens het onderzoek in de miljarden.

Internationale topspelers betrokken

Internationaal gaat het eveneens om topbedrijven die betrokken zijn. Zo zijn grote spelers als het koerierdienst FedEx en frisdrankgigant Pepsi betrokken. FedEx kon via Luxemburg 99,75 % van zijn winst belastingvrij houden. Pepsi kon dan weer een monsterdeal ter waarde van 750 miljoen euro naar de Bermuda-eilanden versluizen.

1.600 bedrijven op één adres

De geheime deals worden met de goedkeuring van de Luxemburgse fiscus opgezet en draaien veelal om postbusbedrijven via dewelke grote bedrijven winsten kunnen doorsluizen waarop ze amper belastingen moeten betalen. Zo is er sprake van één adres in Luxemburg waarop maar liefst 1.600 bedrijven zijn geregistreerd.

Geen fraude, wel ethische vragen

De onthullingen doen heel wat stof opwaaien en roepen vragen op om de wettelijkheid van de constructies. Maar de deals die zijn opgezet zijn in principe geen belastingfraude. Doordat de Luxemburgse fiscus de deals met de bedrijven goedkeurt, zijn ze op papier niet illegaal.

Het is echter maar de vraag of dit zomaar door de beugel kan. De belastingontwijking van dergelijke grote bedrijven is wraakroepend en zorgt ook internationaal voor moeilijke verhoudingen. Onder meer kersvers voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker komt in opspraak door het dossier. Hij was van 1995 tot 2013 Luxemburgs premier en moet dus geweten hebben van de constructies.

Alle documenten online

Al de gelekte documenten zijn verzameld op de website van de ICIJ, de Internationale Vereniging voor Onderzoeksjournalisten. Daar kan iedereen door de documenten bladeren. Bekijk de documenten hier.