Evacuatie in Brussel-Centraal door brand

Het station van Brussel-Centraal is vanavond rond 19u30 ontruimd door een brand in één van de spoortunnels op de Noord-Zuidverbinding. Al het treinverkeer van en naar het station lag een uur lang stil. Intussen zijn drie sporen opnieuw open voor het verkeer, maar de gevolgvertragingen blijven nog lang voelbaar.

De rookontwikkeling in Brussel-Centraal werd rond 19u30 opgemerkt door reizigers op het perron in het station. Smeulende kabels zorgden voor felle rookontwikkeling en deden het rookalarm afgaan, waarop de hulpdiensten ter plaatse kwamen.

Die beslisten meteen om het treinverkeer volledig stil te leggen en het station Brussel-Centraal volledig te ontruimen. NMBS-woordvoerder Bart Crols zei aan VTM NIEUWS dat er geen gewonden vielen. "Het station is uit voorzorg geëvacueerd en zal pas opnieuw vrijgegeven worden als alle gevaar geweken is."

Het treinverkeer op de Noord-Zuidverbinding in Brussel werd een uur lang volledig onderbroken. Technische ploegen van spoorwegbeheerder Infrabel kwamen ter plaatse om de schade op te meten en te herstellen. Oorzaak van de brand was een kortsluiting aan een sein, zo vernam VTM NIEUWS.

4 van 6 sporen opnieuw in gebruik

"Sommige lijnen kunnen we omleiden via Brussel-West", aldus NMBS-woordvoerder Bart Crols. "Wanneer alle sporen opnieuw open gaan, is nog niet duidelijk." Rond 20u30 ging het treinverkeer over drie van de zes sporen tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid alvast opnieuw open. Daar zet de NMBS extra treinen in om reizigers op hun bestemming te krijgen. Later op de avond werd ook een vierde spoor vrijgegeven, maar op de twee laatste sporen is het nog steeds wachten.

Hinder voor betoging?

Morgen staat de grote vakbondsbetoging in Brussel op het programma. Dan zullen tienduizenden betogers met de trein naar Brussel komen. Of er morgenvroeg nog hinder zal zijn, is nog onduidelijk. Momenteel zijn er technische ploegen van spoorwegbeheerder Infrabel aanwezig om de schade op te meten en te herstellen.

Foto: @Jefvandenbergh