Deze hinder mag u morgen verwachten

De politie raadt iedereen af om morgen met de auto naar Brussel te komen. Dat komt door de nationale betoging, waarop tienduizenden deelnemers worden verwacht. Bij het openbaar vervoer zal maar de helft van de voertuigen rijden. Bij het spoor daarentegen verwacht men “weinig hinder”. De NMBS legt zelfs acht extra treinen in om de betogers naar de hoofdstad te brengen.

Op de betoging worden tienduizenden betogers verwacht. Sommige bronnen spreken zelfs over honderdduizend deelnemers. Zij verzamelen om 11u aan het Noordstation, waar ze dan rond de middag richting het Zuidstation trekken.

Drukke avondspits

De stoet zal volgens de Brusselse politie voor heel wat verkeershinder zorgen. Je komt best niet met de auto naar de stad en langs het parcours is het verboden om te parkeren. Wie toch de auto neemt, doet dat volgens het Vlaams Verkeerscentrum best voor 10u. De betoging is gedaan om 16u, verwacht u dan wel aan een zeer drukke avondspits.

Een alternatief voor de auto is de trein. De NMBS verwacht tot nu toe weinig hinder. Meer nog, er geldt morgen zelfs een voordelig tarief. Wie de trein naar Brussel neemt, betaalt voor een rit heen-en-terug maximum veertien euro.

Openbaar vervoer 

Bij de bussen, trams en metro’s van de MIVB zal de betoging een stuk harder te voelen zijn. “Ik schat dat ongeveer zestig procent van de metro’s, vijftig procent van de trams en veertig procent van de bussen zal rijden”, vertelt Dario Coppens van ACOD. “Het is zeker niet zo dat er tijdens de betoging geen enkel voertuig zal rijden.”

POLL: Vreest u hinder van de nationale betoging?