Elke dag stappen 3 Vlamingen uit leven

1.114 Vlamingen zijn in 2012 uit het leven gestapt. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Het aantal is licht gedaald tegenover 2011, maar ligt nog altijd hoger dan het Europese gemiddelde.

De daling in het aantal zelfmoorden ligt vooral bij de vrouwen. In 2012 stapten er 298 uit het leven, dat zijn er tien procent minder dan in 2011. Bij de mannen daalde het aantal slechts met één procent tot 814.

Minister Vandeurzen vindt die daling eerder onverwacht, gezien de globale economische situatie waarin ook Vlaanderen zich de laatste jaren bevindt. “Toch moeten we voorzichtig zijn. Elke zelfdoding is er één te veel”.

Vandeurzen wil daarom de komende jaren blijven inzetten op het Vlaams actieplan suïcidepreventie. Met dat actieplan wil de Vlaamse regering het aantal zelfdodingen tegen 2020 met twintig procent verminderen ten opzichte van 2000. Voor mannen is intussen een daling van twaalf procent bereikt, voor vrouwen een daling met zeventien procent.

Online hulpverlening zal de komende jaren een belangrijke rol in het plan krijgen. Zo wordt tegen de zomer van volgend jaar een app ontwikkeld voor mensen met suïcidale gedachten en hun omgeving.