2,5 miljard euro voor Omega Pharma

De Amerikaanse farmagroep Perrigo neemt Omega Pharma over. Het biedt zo’n 2,5 miljard, de helft daarvan gaat naar CEO Marc Coucke. Dat schrijft de krant Het Nieuwsblad.

Het koop- en verkoopcontract is nog niet getekend, maar enkele details zijn al gelekt. Zo zou Coucke 1,3 miljard euro krijgen, wat deels wordt uitbetaald in aandelen. De rest van het bedrag gaat naar het financieel fonds Waterland, dat samen met co-investeerders de andere helft van de aandelen bezit.

Het Amerikaanse Perrigo wil van Omega Pharma de Europese hub van hun bedrijf maken. Coucke zou zo aan zet kunnen blijven en het overgenomen Omega Pharma blijven aansturen. Perrigo wil hem daarvoor motiveren, door een deel van de 1,3 miljard te betalen in aandelen. Op die manier moet het bedrijf blijven renderen en kan Coucke er maar best tijd in investeren.

Tot vorige week ging de strijd om Omega Pharma nog tussen Perrigo en het Franse Sanofi. Maar die krabbelde in de laatste rechte lijn terug en verlaagde haar initieel bod fors. Zo bleven enkel de Amerikanen over, waardoor die vrij spel kregen in de verdere onderhandelingen.

“Men moet nu liefst al in de komende uren landen, en het contract tekenen”, vertelt een betrokkene. “Zoniet loop je het risico dat je met lege handen achterblijft.”

Bij Omega Pharma werkern 2.500 mensen. Het bedrijf haalde vorig jaar een omzet van 1,2 miljard euro en een brutobedrijfswinst van 231,2 miljoen.