Geen enkele trein door afschakelplan

Als deze winter door het afschakelplan ergens de stroom wordt uitgeschakeld, rijden er die dag geen treinen in België. Dat hebben meerdere bronnen binnen de NMBS bevestigd aan de krant De Morgen. “De treinen worden overal afgelast, niet alleen in de getroffen zones.”

Nochtans wordt zo’n 85 procent van de treinen via de bovenleiding van stroom voorzien. Maar het probleem is dat seinhuizen, de slagbomen en de wissels zijn aangesloten op lokale stroomvoorzieningen. En een trein kan niet rijden zonder seinen of wissels.

Te gevaarlijk, zo blijkt uit een veiligheidsanalyse van spoornetbeheerder Infrabel. “Wij adviseren om bij één of meerdere afschakelingen gedurende de hele dag niet te rijden op het hele net”, aldus de experts van Infrabel.

Jo Cornu, CEO van de NMBS, pleit voor een noodoplossing. Hij richt zich tot minister van Mobiliteit Jacqueline Galant en energieminister Marie-Christine Marghem. Intussen werd een werkgroep opgericht met de NMBS, Infrabel en de ministers van Energie, Economie en Mobiliteit.