Prediker krijgt geen toegang tot België

Minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) heeft de Dienst Vreemdelingenzaken de opdracht gegeven Tareq Al Suwaidan, een prediker uit Koeweit, de toegang tot en het verblijf in ons land te ontzeggen. Al Suwaidan zou normaal gezien deze week aanwezig zijn tijdens de moslimbeurs in Brussel, maar volgens premier Charles Michel en minister Jambon stelt zijn aanwezigheid "een reëel gevaar voor de openbare veiligheid".

De N-VA-vicepremier nam de beslissing op basis van een rapport van het Coördinatie-orgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) en contacten tussen de autoriteiten, de administratie en de inlichtingendiensten.

"Reëel gevaar voor openbare veiligheid"

Al Suwaidan liet zich deze zomer opmerken omdat hij, tijdens de Israëlische operatie in de Gazastrook, oorlogszuchtige taal sprak aan het adres van joden. Antiracismeorganisaties hadden gevraagd zijn visum in te trekken.

Premier Michel en minister Jambon menen dat "dit de enige goede weg was", luidt het in een mededeling. "Deze prediker verkondigt antisemitische uitspraken die onaanvaardbaar zijn. Zijn aanwezigheid stelt een reëel gevaar voor de openbare veiligheid".

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be