Bhaalu moet stoppen van rechter

De rechtbank van koophandel in Antwerpen heeft een verbod uitgesproken op de videorecorderdienst Bhaalu, van het Hasselste bedrijf Right Brain Interface (RBI). Bhaalu vormt volgens de handelsrechter een inbreuk op het gebruik van het signaal van de omroepen VRT, Medialaan en SBS Belgium. RBI krijgt een maand de tijd om Bhaalu stop te zetten, daarna moet het een dwangsom van 1.000 euro per gebruiker per week betalen.

Via Bhaalu kunnen gebruikers alle televisieprogramma’s opnemen in de cloud, waarna gebruikers de programma’s tot 90 dagen na de opname het programma opnieuw kunnen bekijken. Medialaan, SBS Belgium en VRT hadden tegen de dienst een vordering bij de rechtbank ingediend omdat ze Bhaalu een schending van hun integriteit vinden.

De rechtbank van koophandel volgde de beschuldiging. "Er is een onrechtmatige kopiename gebeurd van het signaal dat de omroepen verspreiden. Het bedrijf deed meer met het signaal dan louter opnemen", zegt persmagistraat Frank Vennekens. "Rigbt Brain Interface faciliteerde de inbreuk door boxen en sticks ter beschikking te stellen van zijn klanten."

Het bedrijf krijgt een maand de tijd om Bhaalu stop te zetten, daarna moet het 1.000 euro dwangsom per gebruiker per week betalen. Bart Van Coppenolle van Right Brain Interface heeft op Twitter gereageerd op het vonnis. "We onderzoeken het vonnis en komen er later zeker nog op terug."