Dossier Kasteelmoord

Toch geen vertraging in kasteelmoord?

Er lijkt een procedureslag begonnen rond het onderzoek naar de kasteelmoord. Zowel de verdachten als de burgerlijke partijen hadden om bijkomend onderzoek gevraagd, maar die verzoekschriften zijn door de Brugse onderzoeksrechter onontvankelijk verklaard. De verdediging gaat in beroep, zo heeft VTM NIEUWS vernomen.

Zowel verdachten Peter en André Gyselbrecht als de familie van slachtoffer Stijn Saelens en zijn echtgenote Elisabeth Gyselbrecht hadden een verzoekschrift ingediend met de vraag om aanvullende onderzoeksdaden te verrichten. Die onderzoeksdaden zouden ervoor zorgen dat het proces niet voor 2016 zou kunnen plaatsvinden, maar de onderzoeksrechter heeft de vraag om bijkomend onderzoek nu onontvankelijk verklaard.

Volgens de Brugse onderzoeksrechter werden de vier verzoekschriften te laat ingediend, waardoor ze onontvankelijk zijn verklaard. Toch is de vertraging niet definitef van de baan want de verdediging van zowel André Gyselbrecht als Peter Gyselbrecht heeft aan VTM NIEUWS laten weten dat ze in beroep zullen gaan tegen de beslissing van de onderzoeksrechter.

Beslissing over grond van de zaak

De zaak gaat nu in beroep naar de Kamer van Inbeschuldigingsstelling in Gent, waar het beroep binnen de 14 dagen behandeld moet worden. De Kamer van Inbeschuldigingsstelling zal oordelen over de kern van de zaak: of er toch extra onderzoeksdaden nodig zijn of niet, los van de eventuele laattijdige indiening van de verzoekschriften. Na dat beroep is eventueel nog cassatie mogelijk.

De advocaat van de familie van Stijn Saelens gaat niet in beroep via de Kamer van Inbeschuldigingsstelling, maar vraagt rechtstreeks aan de raadkamer om aanvullend onderzoek.