Energieoverstappen dalen met 25 %

Voor het eerst in jaren is het aantal Vlamingen dat verandert van energieleverancier gedaald. Dat meldt VTM NIEUWS op basis van cijfers van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG). Het aantal mensen dat overstapt van energieleverancier is in de eerste 9 maanden van 2014 met bijna 25 % gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar.

In de eerste 9 maanden van vorig jaar noteerde de VREG nog 421.211overstappen van elektriciteitsleverancier en 297.943 overstappen van aardgasleverancier. Dat aantal daalde dit jaar spectaculair naar 317.478 overstappen voor elektriciteit (-24,62 %) en 225.937 overstappen voor aardgas (-24,16 %).

Eerste daling in jaren

Ruim 8 op de 10 van die overstappen gebeurt bij gezinnen. De overige overstappen gebeuren door bedrijven die een andere energieleverancier nemen.

De daling is opmerkelijk, want de laatste jaren liep het aantal overstappers in Vlaanderen alleen maar op. Consumenten kregen van overal te horen dat een overstap hun energiefactuur kon doen dalen en die raad werd massaal opgevolgd.

“Energiemoeheid” en minder prijsverschil

Tot nu, want voor het eerst in jaren zijn er minder overstappen genoteerd. Dat is volgens de VREG te wijten aan verschillende oorzaken. De consumenten werden de voorbije twee jaar overstelpt door alle aandacht rond energie, waardoor er nu een soort “energiemoeheid” zou optreden.

Daarnaast heeft de verhoogde concurrentiestrijd tussen de leveranciers gezorgd voor scherpere prijzen en minder prijsverschil tussen de  leveranciers onderling. Een overstap zou op dit moment dus minder winst opleveren.

“Hoe meer mensen overstappen, hoe beter voor de prijzenconcurrentie.”

Toch waarschuwt Test-Aankoop de consument. “We moeten alert blijven”, aldus de consumentenvereniging. “Gezien de geplande prijsverhoging van 30%, blijft het belangrijk om de markt te screenen. Hoe meer mensen overstappen, hoe beter voor de prijzenconcurrentie.”