Eén op tien rijscholen voldoet niet

Wie vandaag een rijbewijs wil halen via de rijschool moet daar een pak geld voor neertellen. Rijscholen horen bovendien ook steeds meer klachten over rij-instructeurs. Daarom trok Telefacts naar de rijscholen en deden ze de test.

Federdrive, de federatie van rijscholen, geeft grif toe dat er een probleem is. Van de 551 erkende rijscholen lapt één op de tien de regels aan z’n laars. Slechte rij-instructeurs, ondermaatse lessen, leerlingen die een attest krijgen om alleen te rijden ook al zijn ze er niet toe in staat. Het kan allemaal. 

Geen doorgegreven controles

Jeroen Smeesters, Federdrive: “Inspecties zijn vrijwel afwezig. En als er inspecties zijn, noemen ze dat audits. Aangekondigde controles van documenten. Maar de kwaliteitsnormen naleven, dat is daar in principe zeer weinig bij. Zonder doorgedreven controles kunnen de slechte rijscholen ongestoord verder werken.”

In Telefacts getuigen drie leerling-chauffeurs over de slechte ervaringen die ze hadden met hun rij-instructeur. Ze hebben meer dan 1.000 euro uitgegeven maar een rijbewijs hebben ze nog altijd niet. “Ik kreeg acht verschillende rijinstructeurs, ieder had z’n eigen stijl, z’n eigen aanpak. Standaard begonnen ze ook allemaal tien minuten te laat. Als je dan telkens voor twee uur hebt betaald, is dat toch wel redelijk veel geld dat je moet weggooien.”

Klachtenregen

Ook in de rijscholen, die wel goed werk leveren, komen de klachten binnen. Jacky Loos, directeur rijschool: “Waar gewerkt wordt, worden er fouten gemaakt. Maar uit ervaring merken wij toch dat we geregeld bezoek krijgen van kandidaten met opmerkingen over andere rijscholen. Via die weg horen wij dat er toch heel wat praktijken gebeuren die niet door de beugel kunnen.”

Wat loopt er fout bij de rijscholen? Telefacts doet de test. Vanavond om 21.40 uur bij VTM.